eSeSeL nebo TéeLeS certifikáty

[Páteční (za)myšlení.] Budeme stále říkat SSL certifikáty nebo je začneme nazývat TLS certifikáty? Jak víme z historie SSL/TLS certifikátů, protokol SSL byl kompletně nahrazen TLS (Transport Layer Security) protokoly, tak proč používat název SSL (Secure Sockets Layer).

Protokol SSL vznikl v roce 1994, což už je téměř čtvrt století a i když se z hlediska bezpečnosti nedoporučuje, stále se u starších systémů používá či je vyžadován některými aplikacemi. Název SSL certifikáty se však vžil za tu dobu tak výrazně, že se změnu nesnaží nikdo prosazovat a jednoduše jsou certifikáty stále všeobecně označovány jako SSL.

Osobně se mi stále líbí označení SSL. Česky to zní lépe, než hláskovat TéeLeS. Ale možná je to jen o zvyku. V angličtině zní Ti: eL eS mnohem lépe, a možná časem se bude primárně uvádět TLS certifikáty. Znám taky jednoho zarputilého admina, který se mračí, když dnes slyší SSL certifikát.
A jak to má například certifikační autorita Let’s Encrypt? Na svých stránkách přímo v hlavičce je <title> „Let’s Encrypt – Free SSL/TLS Certificates“.

 

A jak jste na tom vy? SSL nebo TLS certifikáty?