Masivní úniky dat [září 2017]

Konec tohoto léta, zdá se mi trochu podivný. Jen za poslední týden bylo oznámeno několik zásadních úniků uživatelských dat, že informace o úniku databáze MALL mi přijde jen jako lehké šplouchnutí ve sklenici vody. Vezměme to ale popořádku.

MALL.cz

Na konci srpna oznámen únik 750.000 uživatelských účtů. Přehled informací o hacku mall.cz jsme publikovali na našem blogu.

INSTAGRAM

Až 6.000.000 instagramových účtů bylo odcizeno hackery prostřednictvím chyby v API. Skupina „Doxagram“ nabízí databázi k dispozici na Dark webu, k dispozici jsou telefonní čísla, e-maily. Hack zasáhl mnoho světových celebrit jako Emmu Watson, Leonarda Di Caprio, Taylor Swift, Katy Perry a mnoho dalších.
Instagram k úniku vydal prohlášení od CTO Mikea Kriegera.
Data jsou stále nabízená na adrese bitcointalk.org, kde jsou odkazy na doménu .onion (přístup pomocí TOR prohlížeče) nebo na domény doxagramX.com či jiné přípony do doby než jsou registrátory zablokovány. Nabídková cena za nahlédnutí je za 10 USD zaslaných v Bitcoinech.

TARINGA

Znáte sociální síť Taringa? Asi ne, jedná se o Latinskoamerický Reddit (hodnocení obsahu internetu uživateli). Nyní došlo k masivnímu úniku dat více než 18.000.000 uživatelů. Konkrétně jejich e-mailu, nicku a hesla v MD5. Podrobné informace se souhrnem uvádí thehackernews.com.

Equifax

Na závěr pomyslná třešnička na dortu, kterou je z 8. září oznámený únik dat americké společnosti Equifax Inc., což je v podstatě něco jako u nás registr dlužníků. Během května a června došlo k úniku 143.000.000 uživatelských dat. A to dat opravdu exklusivních, jako sociální čísla, telefony, adresy, čísla řidičských průkazů, včetně úniků desítek tisíc čísel kreditních karet.
Únik se týká i části občanů Kanady a Velké Británie. Z hlediska počtu se jedná o největší únik dat téměř poloviny obyvatel Spojených států. Akcie společnosti po informacích o úniku reagovaly poklesem o 20 %, a to bylo před víkendem.
Společnost se snaží informovat o incidentu speciálních stránkách equifaxsecurity2017.com.