Videa bankovní asociace (wtf)

[Páteční (za)myšlení.] Narazil jsem na 40 sekundové video Podvodná webová stránka/e-shop od České bankovní asociace a to by člověk opravdu nevěřil, jaký námět a scénář může být vymyšlen k zabezpečení stránek SSL certifikátem. Že by pokus o virál?

Jen na stránce s https protokolem se může cítit bezpečně a nebude lapen do sítí podvodných obchodníků.

Video trvá opravdu pouze 38 sekund, takže se na něj můžete podívat sami a zhodnotit snahu ČBA o osvětu v internetové bezpečnosti.

Pokud je snahou Let’s Encrypt, Mozilla Foundation, Google a dalších firem zabezpečit pomocí SSL certifikátů celý web, a v celku se to daří, bude toto video zastaralé během pár měsíců. No, ono bylo vlastně zastaralé a nesmyslné již v okamžiku publikování, neboť to „S“ je sice u eshopu důležité, ale vůbec neznamená, že zákazník nemůže být lapen do sítě podvodných obchodníků.

I zhlédnutí dalších videí ze světa hmyzu je intenzivní zážitek a zajímalo by mne, zda člověk tvořící scénář, alespoň trochu rozumí problematice či to konzultoval. Naštěstí pro internetovou veřejnost jsou videa velmi krátká a nenapáchají snad žádnou škodu.

Česká bankovní asociace svá videa, kromě YouTube, prezentuje na stránkách bezpecnebanky.cz, kde se uvádí, že účelem stránky Bezpecnebanky.cz je seznámit vás, uživatele internetového a mobilního bankovnictví, s nebezpečím, které hrozí všem lidem na internetu.
Z historie videí je vidět, že již před dvěma roky ČBA nechala vytvořit několik videí „Inspektor v nesnázích“. Podle počtů, která dosahují maximálně něco málo přes tisíc zhlédnutí, spíše však u většiny dílů do 500, je s podivem, že se znovu do něčeho takového pustila. Kvalitu můžete posoudit sami, stačí vidět jeden díl…

Za mne – PALEC DOLŮ pro ČBA