Thawte – historie a budoucnost certifikační autority

Certifikační autorita THAWTE byla od začátku průkopníkem v oblasti SSL certifikátů. Vznikla hned v době, kdy Netscape vydalo 2. verzi protokolu SSL a záhy se stala leaderem trhu, neboť během 4 let získala tržní podíl téměř 50 %. V roce 1999 byla koupena společností Verisign a od té doby certifikační autorita Thawte cestuje společně s některými dalšími autoritami mezi obřími akvizicemi. V roce 2017 skončila v náručí společnosti DigiCert a tam možná její cesta skončí.

THAWTE – z garáže až na špičku

Certifikační autorita THAWTE (čti „thought“) byla založená v roce 1995 Markem Shuttleworthem v Jižní Africe (Thawte na Wiki). Ten měl původně v plánu vyvinout bezpečný webový server, který by nebyl omezován embargem na šifrovací technologie ze strany Spojených států. Nový server se jmenoval Sioux a vycházel ze systému Apache. V té době, kdy společnost Netscape vyvíjela protokol SSL, si však Mark brzy uvědomil potenciál a možnosti SSL certifikátů, firmu intenzivně rozvíjel a tak během 4 let autorita Thawte získala tržní podíl téměř 50 %. Z toho důvodu přišla na stůl nabídka na odkoupení od společnosti VeriSign, která kromě správy doménového byznysu vydávala také SSL certifikáty a disponovala celou PKI infrastrukturou. V roce 1999 byla Thawte prodána za 575 milonu USD (VeriSign acquires Thawte Consulting of South Africa for $575 million).

Mark Shuttleworth a výlet do vesmíru

Mark Shuttleworth se narodil 18. září 1973 v Jižní Africe (Mark na Wiki). Mark vystudoval finance a informační technologie na univerzitě v Kapském městě a ve 22 letech založil certifikační autoritu THAWTE. Jednalo se doslova o garážovou firmu, kterou Mark nejdříve provozoval z garáže svých rodičů.

Díky prodeji Thawte se Mark Shuttleworth dostal v roce 2002 do vesmíru. Na cestu trénoval více než rok, včetně 7 měsíční návštěvy ruského hvězdného městečka. Let se uskutečnil v rámci ruské mise Sojuz TM-34 (společně se dvěma profesionálními kosmonauty). Start byl 25. dubna a celkem na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) strávil 8 dní, kdy se aktivně účastnil provádění vědeckých experimentů. Cena výletu do vesmíru jej přišla na přibližně 20 milionů USD a stal se v pořadí druhým vesmírným turistou, který si akci platil z vlastní kapsy a prvním Afričanem (národností), který kdy letěl do vesmíru.

Mark Shuttleworth in space

V posledních letech se Mark realizuje ve společnosti kterou zakládal – Canonical Group Ltd., která vytváří a podporuje open source software. Nejznámějším z projektů je linuxová distribuce Ubuntu, založená na na distribuci Debian. Distribuce Ubuntu je velice populární, míří na běžného uživatele a snaží se Linux polidštit. To je také motem Ubuntu „Linux for human beings“.

Střídání matek

Prodejem společnosti VeriSign certifikační autorita pokračovala v nabídce SSL certifikátů, stále pod svoji značkou. Od roku 2010, díky akvizici PKI divize VeriSign společností Symantec se Thawte, spolu s dalšími certifikačními autoritami jako GeoTrust a RapidSSL přestěhovaly pod skupinu autorit Symantec. Jelikož certifikační autorita Symantec prošla v roce 2017 dynamickým obdobím, kdy musela vyřešit požadavky Google na obnovení důvěryhodnosti svých služeb, došlo v roce 2017 k převzetí autorit společností DigiCert. O problémech Symantecu jsme psali na našem blogu. Certifikační autorita Thawte nebo spíše značka Thawte stále pokračuje ve vydávání SSL certifikátů ve dvou řadách – doménové SSL certifikáty Thawte 123 a firemní SSL certifikáty Thawte SSL Web Server.

Budoucnost THAWTE

Značka Thawte těží ze své minulosti a je stále velice oblíbená, což si uvědomuje i společnost DigiCert, která prý i uvažovala nad ukončením vydávání certifikátů Thawte. Bohužel nabídka SSL certifikátů Thawte je v podstatě totožná jako na začátku existence společnosti bez jakéhokoliv progresu. Jednotlivé certifikáty mají také velkou konkurenci ve sdružených autoritách DigiCertu a cenově již certifikáty Thawte nejsou moc konkurenční. Navíc jsou certifikáty sice podepisované certifikační autoritou Thawte, ale jejich ROOT je již samozřejmě od autority DigiCert a například rozdíl mezi certifikátem RapidSSL a Thawte123, kromě 2,5x vyšší ceny není žádný.

Značka Thawte bude jistě pokračovat dále i v budoucnu dokud bude mít společnost DigiCert objednávky a poptávku. Porovnáme-li však Thawte a SSL certifikáty GeoTrust nebo některý z RapidSSL certifikátů patřící do jedné skupiny, které nabízí většinou nižší cenu a stejné vlastnosti, nenapadá nás velký důvod k nákupu certifikátu Thawte kromě nostalgie.

Souhrn článku
Název článku
Kam kráčí Thawte - historie a budoucnost certifikační autority
Popis
Historie certifikační autority Thawte, prodej a akvizice společnosti. Mark Shuttleworth - zakladatel Thawte a jeho výlet do vesmíru. Jaká je budoucnost Thawte?
Autor
Publisher Name
Web security s.r.o.