Co znamená SSL certificate will be distrusted in M70

Narazili jste na hlášení „The SSL certificate used to load resources from https://domena-xyz.cz will be distrusted in M70. Once distrusted, users will be prevented from loading these resources.“? Po dubnovém vydání Chrome verze 66, který přestal důvěřovat všem SSL certifikátům od autorit Symantec (Symantec, Thawte, RapidSSL a Geotrust) vydaným před 1. 6. 2016 se blíží finální zrušení důvěryhodnosti staré PKI infrastruktury Symantec v prohlížeči Chrome ve verzi 70 (říjen 2018). Tedy všechny SSL certifikáty vydané před 30. 11. 2017.

Jak poznám, že je nutné certifikát obnovit?

Zjistit, zda jsou stránky zabezpečené certifikátem, který bude nedůvěryhodný, je v prohlížeči Chrome velice jednoduché. Stačí na stránkách zmáčknout klávesu F12, která otevře Vývojářskou konzoli („Console“), ve které bude zvýrazněná textová informace o ukončení podpory.

The SSL certificate used to load resources from https://domena-xyz.cz will be distrusted in M70. Once distrusted, users will be prevented from loading these resources. See https://g.co/chrome/symantecpkicerts for more information.

Odkaz vede na  Google Security Blog, kde jsou uvedeny podrobnější informace k ukončení podpory důvěrnosti certifikátů Symantec. Upřesňující informace s přesnými datumy uvádíme ve článku Google kontra Symantec – finální termíny.

Od října 2018 pouze šedý web

Jakmile Google vydá novou verzi Chrome 70 a uživatelům se provede automatická aktualizace, po přístupu na stránky se starým SSL certifikátem bude zobrazena pouze šedá stránka s informacemi „Your connection is not private“. Pouze zkušený uživatel klikem na volbu ADVANCED bude schopen povolit a zobrazit www stránky.

Nefunkční stránky s nedůvěryhodným SSL certifikátem

Chrome

Vydání* První Canary První Beta Stable verze
Chrome 70 20. července 13. září 16. října

* Data vydání jsou orientační.

Mozilla a FireFox

Mozilla také oznámila ukončení podpory a znedůvěryhodnění root certifikátů Symantec od vydání verze 63 v říjnu 2018.

 

Pokud se aktuálně rozhodujete koupit nový SSL certifikát, doporučujeme SSL certifikáty Comodo z naší nabídky, které jsou plnohodnotnou alternativou k certifikátům Symantec. Avšak bez nutnosti dalšího obnovení.

2 komentáře u „Co znamená SSL certificate will be distrusted in M70“

Komentáře nejsou povoleny.